Salderingsregeling.com header

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie ( NVDE ) verteld ook leugens en sprookjes.

Dit heeft niets te maken met salderen, maar met de terugleververgoeding als je in een jaar meer opwekt dan gebruikt. Dus als je al 100% hebt gesaldeerd en dan nog meer levert. Maar de leugens en het onzinverhaal van Olof van der Gaag komen op hetzelfde neer.
20220825 RTLZ over prijzen zonnestroom met Olof van der Gaag (NVDE)


Eneco gaat de terugleververgoeding 84% terugschroeven van 56 cent naar 9 cent. Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie ( NVDE ) heeft daarvoor wel begrip. Volgens Olof weten veel mensen niet dat die stroom op verschillende momenten van de dag een verschillende waarde heeft. Dus wanneer de zon heel hard schijnt dan is zonnestroom heel ruim aanwezig en is de prijs heel laag. Dus als energiebedrijven op die momenten die stroom moeten inkopen tegen de hoofdprijs, dan gaan die bedrijven daarvoor veel te veel kosten maken. Dat is gewoon niet reëel. Als je 50 cent per kWh moet betalen voor stroom die op het moment dat het wordt opgewekt maar een paar cent waard is, dan is dat geen houdbaar business model. Dan moet je dat verrekenen via je andere klanten, namelijk die mensen die geen zonnepanelen hebben.

Wat een onzin! Wat een leugens, hoe verzint Olof van de Gaag zo'n verhaal. Het lijkt een beetje op het verhaal van baby's uit de boerenkool. Waar zal ik beginnen, er is zoveel onwaar. Burgers met zonnepanelen leveren geen stroom aan hun leverancier. Ik lever niet aan Oxxio en mijn buurman met panelen niet aan Vattenfall en een huis verder niet aan BudgetEnergie. Zij hebben geen batterij om het in op te slaan en hun stoppen zouden doorslaan. Er lopen geen kabels tussen mij en Oxxio en wat als ik overstap naar Vattenfall? Zijn er dan kabels naar Vattenfall? Wat een lariekoek. Dat een volwassene met zo'n verhaal komt. Niet te geloven. Energieleveranciers kopen niets van burgers en ook niet in op het moment van opwekken, dat is onzin. Maanden of zelfs een jaar ervoor hebben ze stroom ingekocht op de energiemarkt. Ze hebben dan voor vele maanden dezelfde inkoopprijs en allicht ook maanden of zelfs jaren dezelfde verkoopprijs. Met marktprijzen heeft salderen niets te maken.

De WAARHEID!
Stroom van daken bij burgers gaat niet naar hun leverancier, dat is ook niet mogelijk. Stroom van daken bij burgers kiest de weg van de minste weerstand. Eerst gaat het naar het eigen huis en dan het net op en naar de eerst volgende gebruiker van stroom op het net. De eerst volgende gebruiker op het net zijn al snel buren in je straat en die betalen voor die goedkope stroom in de zomer gewoon het volle tarief van hun leverancier bv. 50 cent. Dat is inclusief belastingen en WINST voor hun leverancier. Energieleveranciers hoeven niet de hoofdprijs te betalen, maar ze KRIJGEN de hoofdprijs voor die goedkope stroom van een paar cent. Precies het tegenovergestelde dan wat Olof van der Gaag beweerd.

Burgers met zonnepanelen leveren dus stroom aan hun buren en hun leverancier KRIJGT de hoofdprijs. Door salderen krijgt de burger met zonnepanelen een tegoed tegen ongeveer hetzelfde tarief van 50 cent. Al enkele minuten later kan hij dat tegoed al nodig hebben. In enkele minuten is opwek en salderen al volledig afgehandeld. Degene die de stroom heeft gebruikt heeft betaald aan degene die het heeft opgewekt en geleverd aan het net... de burger met zonnepanelen. Dat is salderen en boven salderen een terugleververgoeding van 9 cent geven terwijl hun leverancier 50 cent krijgt is onzin. Hun leverancier heeft niets opgewekt en geleverd aan het net en krijgt 50 cent? De werkelijke opwekker en leverancier 9 cent? Diefstal.

Olof van der Gaag beweerd dan dat burgers met zonnepanelen om die diefstal te voorkomen maar een warmtepomp moeten nemen of een elektrische auto of een thuisbatterij. Maar dan moeten de buren in de straat weer stroom hebben van de Noordzee of een kolencentrale ver weg. Zonnepanelen op daken van burgers ontlasten het net en dan ga je het belasten met warmtepomp, elektrische auto of een thuisbatterij. Met een thuisbatterij ga je het net dus belasten en belastingen ontduiken en daar draaien de burgers zonder en met zonnepanelen voor op.

HOME