Salderingsregeling.com header

Nieuwsuur komt een dag voor het debat in de Eerste Kamer op
6 februari 2024 met sprookjes en leugens.

Nieuwsuur 5 februari 2024 vanaf 33:00

Nieuwsuur noemt salderen een financieel voordeeltje, maar burgers met zonnepanelen leveren gewoon stroom aan het stroomnetwerk en dan gaat dat naar de eerste de beste gebruiker van stroom. In een woonwijk zijn dat meestal buren in de straat.
Buren in de straat betalen de prijs b.v. 29 cent inclusief belastingen en winst aan hun leverancier b.v. Vandebron.
Ook al is de marktprijs op dat moment negatief b.v. -4 cent, ze betalen dan 29 cent aan Vandebron.
Deze stroom wordt later in dezelfde hoeveelheid en met ongeveer dezelfde prijs gesaldeerd door de burger met zonnepanelen op het dak. Als zo 1000 kWh wordt geleverd aan buren in de straat betalen ze 1000 kWh en dankzij salderen gaat ongeveer datzelfde bedrag naar de burger met zonnepanelen.
Burgers met zonnepanelen leveren stroom aan hun buren en worden dan betaald en dat is een financieel voordeel?
Als ik de boodschappen in de Aldi afreken bij de kassa is dat een financieel voordeel voor de Aldi?
Salderen is gewoon betaald worden voor geleverde stroom, net zoals je moet betalen bij de kassa van Aldi.

Salderen is dus geen financieel voordeel, maar gewoon betaald worden voor groene goedkope stroom dichtbij inplaats van grijze vieze stroom van een kolencentrale ver weg.
Zo wordt het stroomnetwerk ook nog ontlast. Met thuisbatterijen of buurtbatterijen vervalt deze ontlasting van het stroomnetwerk.
Deze goedkope stroom drukt de stroomprijs en ontlast het stroomnetwerk dat is in het voordeel van alle burgers.

Het betalen aan de kassa bij de Aldi is niet ingevoerd om het aantal Aldi filialen te bevorderen, maar gewoon om artikelen te betalen.
Salderen zorgt ervoor dat geleverde groene goedkope stroom betaald wordt.

De regeling is volgens Nieuwsuur achterhaald omdat Nederland met zijn kleine bevolking en weinig woningen koploper in de wereld is met zonnepanele op daken.
In het land der blinden is éénoog koning. Maar 15% van alle energie is duurzaam en we willen naar 100% Hoezo achterhaald.
Zonne-energie van zonnepanelen op daken van burgers maken nog geen 4% uit van alle stroom, hoezo achterhaald.
Daarmee is de leugen dat zonnepanelen op daken van burgers het stroomnetwerk overbelasten ook van de baan.
Het stroomnetwerk is eerder overbelast door tekorten en te verwachten tekorten en zonnepanelen op daken ontlasten het stroomnetwerk juist.

Zelfs voorvechters van groene energie zouden voor afschaffing van salderen ( het gebruikers laten betalen voor afgenomen stroom ) zijn.
Verslaggevers Ties Keyzer en Dirk Mostert doen ook geen enkel onderzoek en stellen geen enkele kritische vraag.

In de uitzending is David Smeulders, hoogleraar energietechnologie TU Eindhoven en lokaal bestuurslid bij GroenLinks, en deze komt met de volgende verkeerde voorstelling van zaken cq. leugens.
In principe een eenvoudige regeling waarbij de elektriciteit die je opwekt... die kun je aftrekken van wat je verbruikt.
Dus wat je doet is: Je wekt die stroom in de zomer op!
Die lever je terug aan het elektriciteitsbedrijf.
Daar krijg je als het ware een tegoedbon voor stroom voor.
En dan in de winter, wanneer je die stroom weer nodig hebt lever je die tegoedbon weer in.
En dan zegt het elektriciteitsbedrijf prima, dan hoef je niet te betalen.


Wat een onzin! En dat van een professor! Als het van een professor komt, zullen de leden van de Eerste Kamer het wel geloven zal Nieuwsuur gedacht hebben. De professor zal wel veel geld krijgen van de energiebranche om deze onzin te vertellen, want anders weet ik niet waarom hij dit doet.
Die lever je terug aan het elektriciteitsbedrijf. Je kunt alleen iets terugleveren als je het eerst krijgt, maar het is spiksplinter nieuwe stroom. Terugleveren is dus onzin. Burgers met zonnepanelen kunnen ook geen stroom leveren aan energiebedrijven en ook dat is dus onzin. Dit korte zinnetje met twee keer onzin van een professor.
De waarheid is:"Die lever je aan de eerste de beste vraag naar stroom op het net en in een woonwijk zijn dat meestal buren in de straat. Deze buren betalen de prijs b.v. 29 cent inclusief belastingen en winst zoals ze die hebben afgesproken met hun leverancier b.v. Vandebron. Daar krijgt de burger die de stroom heeft opgewekt en geleverd aan de buren in de straat voor 29 cent ook ongeveer 29 cent. De buren in de straat die deze stroom hebben gebruikt betalen aan degene die de stroom heeft opgewekt en geleverd aan het net. Alle stroom, ook als het niet kan worden gesaldeerd, die zo wordt geleverd, wordt ten volle betaald door de gebruikers van die stroom. Al is de marktprijs op moment van levering negatief b.v. -4 cent, energieleveranciers krijgen de volle mep b.v. 29 cent."

Mijn contract loopt tot 1 juli en dan wordt er gesaldeerd en krijg ik ongeveer wat de buren hebben betaald voor het gebruik van mijn stroom in de zomer.
Met de winter heeft het helemaal niets te maken. Aan energieleveranciers wordt 0,0 kWh geleverd en dat kost hen ook 0,0 euro. Ze maken WINST erop.

Vervolgens gaat het onder andere over het geweldige succes van salderen en dat er nu zoveel zonnepanelen op daken zijn dat het minder moet worden.
Complete onzin, want er is juist een tekort aan stroom en dat tekort zal de komende jaren alleen erger worden en zonnepanelen op daken kunnen helpen.
Huishoudens gebruiken overigens maar 20% van alle stroom en huishoudens laten opdraaien voor het versterken van het stroomnetwerk is misdadig.
Bovendien is het aandeel van zonnepanelen op daken miniem, verwaarloosbaar klein.
Je kunt net zo goed het mestoverschot wijten aan muizen.
Op de website van vandebron:"Energie wordt opgewekt en gewonnen uit verschillende bronnen. In 2021 was de verdeling als volgt:" 42% Aardgas (1256 PJ Aardgas),36% Aardolie (1102 PJ),11% Duurzame energiebronnen (341 PJ),8% Steenkool (235 PJ),1% Kernenergie (37 PJ),2% Overig (53 PJ)
Dus maar 11% van duurzame bronnen en daarvan is maar 22% uit zonne-energie.
Van het totaal komt dus maar 22% van 11% is 2,42% van zonnepanelen en daarvan komt 59% uit zonneparken. Er komt maar ongeveer 41% van 2,42 is 1% van zonnepanelen van daken.
Je kunt net zo goed het mestoverschot wijten aan muizen.

Olaf van der Gaag NVDE, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
Die regeling was het grootste succes van de hele energietransitie.
Want Nederland is wereldkampioen zonne-energie geworden.
We hebben 2,6 miljoen huizen met zonnepanelen op het dak.
En er is geen land ter wereld met zoveel zonnepanelen per hoofd van de bevolking als Nederland.
Terwijl het toch niet altijd zonnig is.
Ja, je mag door de salderingsregeling goedkope zonnestroom gratis inwisselen voor dure winterstroom.
En dat wordt uiteindelijk door iemand betaald, want gratis bestaat niet.
En die meerkosten die worden dus gedragen door de mensen zonder zonnepanelen.
En de Autoriteit Consument en Markt zegt dat dat om een paar tientjes per maand gaat.
Dus dat is toch gewoon echt veel geld geworden.


Wereldkampioen zonnepanelen op daken... in het land der blinden is éénoog koning. 2,6 miljoen huizen van de 8,2 miljoen huizen en ook al heb je maar twee panelen tel je al mee.
Het aandeel stroom van zonnepanelen op daken is ongeveer 1% heb ik hierboven uitgerekend.
Huishoudens gebruiken maar 20% van alle stroom en moeten opdraaien voor versterking van het net?
Versterking van het net door groeiende VRAAG en zonnepanelen helpen dus juist.
Ja, je mag door de salderingsregeling goedkope zonnestroom gratis inwisselen voor dure winterstroom.
Leugens, leugens, leugens en misleiding.
Stroom van daken gaat NIET naar energieleveranciers, maar op het net naar buren in de straat en die betalen de volle mep b.v. 29 cent.
Ja, je mag de door de buren al duur betaalde goedkope stroom gratis inwisselen voor andere stroom omdat de buren deze al betaald hebben.
Misschien is de marktprijs op moment van levering en gebruik van de buren negatief b.v. -4 cent, maar ze betalen de volle mep 29 cent.
Met de winter heeft het helemaal niets te maken, ik saldeer op 1 juli als mijn contract afloopt en het gebruik door de buren is in de zomer.
Geen enkele energieleverancier koopt in de winter dure winterstroom in en dure winterstroom bestaat niet.
Leugens, leugens, leugens en misleiding.
Het is niet te geloven hoeveel leugens er in een kort verhaal passen.
Hoe groter de leugen, hoe meer kans dat ze geloofd zal worden. Adolf Hitler Oostenrijks-Duits dictator

En dat wordt uiteindelijk door iemand betaald, want gratis bestaat niet.
En die meerkosten die worden dus gedragen door de mensen zonder zonnepanelen.

Misschien begrijp je nu dat dit ook onzin is cq. leugens, leugens, leugens. Als je stroom levert aan het net, gaat dit in een fractie van een seconde naar b.v. buren in de straat.
De buren in de straat betalen deze stroom die later gesaldeerd wordt tegen ongeveer dezelfde prijs b.v 29 cent ook als die stroom bijna niets kost op de energiemarkt.

Nieuwsuur:"Gemiddeld genomen profiteren hier de rijken van de armen.
Onrechtvaardig, maar dat is niet het enige probleem.


Nieuwsuur is dom of houdt zich dom door financiering door de energiebranche?
Want, waarom vragen ze niet waar de stroom heengaat als het aan het stroomnetwerk geleverd wordt?
Nee, niet naar de energieleveranciers, maar naar b.v. buren in de straat en die betalen voor deze goedkope stroom de volle mep aan die energieleverancier.
Dankzij de burgers met zonnepanelen op dak PROFITEREN alle burgers van deze goedkope groene stroom. Van dichtbij, dus ook het stroomnetwerk wordt ONTLAST en d ekosten aan het stroomnetwerk zijn hierdoor eerder LAGER dan hoger. Energielleveranciers maken dik winst op deze heel goedkope stroom.


David Smeulders:"In de zomer, wanneer er heel veel elektriciteit wordt opgewekt kunnen we die elektriciteit eigenlijk een beetje zien als afval.
Er wordt zoveel opgewekt dat het elektriciteitsnet zegt van: Dat kunnen we niet aan.
We hebben in Nederland een campingnetje.
De draden zijn te klein.
We hebben te weinig transformatorkastjes.
Dus dat betekend dat we geen behoefte hebben op dat moment aan de elektriciteit.
Nou, daar moet dus iets mee gebeuren.
Het past gewoon niet meer in het net. Het piept en kraakt.


Het is gewoon overweldigend hoeveel leugens David Smeulders kan verzinnen en vertellen.
Er is maar 5% in een jaar dat er een overschot aan elektriciteit is en dat zal in de toekomst nooit meer voorkomen.
Bovendien komt er maar een miniem deel van alle stroom zonnepanelen op daken.
Je kunt evengoed het mestoverschot wijten aan muizen.
De TEKORTEN zijn het echte probleem en dan helpt juist elke zonnepaneel.
Het is niet te geloven dat iemand zoiets kan verkondigen, laat staan iemand die professor is.
Dan moet hij wel miljoenen krijgen van de energiebranche om zo uit de bocht te vliegen met zulke leugens.
Als stroom afval is, gaat het toch naar buren in de straat en die betalen voor deze afval de volle mep b.v. 29 cent aan hun energieleverancier.
Maar 15% van alle energie is duurzaam en dat moet 100% worden.
Alles moet naar elektrisch en de vraag zal gigantisch worden en het dan hebben over piepen en kraken door het minieme aanbod van zonenpanelen op daken van burgers is krankzinnig.

Nieuwsuur:"David Smeulders komt met een alternatief plan.

Mijn alternatief zou zijn een simpel alternatief waarbij je...
voor elk kilowattuur die je teruglevert een vaste prijs krijgt.
De salderingsregeling wordt dus compleet afgeschaft.
Je kunt niet meer dat systeem van die tegoedbonnen in stand houden.
Je moet betalen voor de stroom die je afneemt en je krijgt wat terug voor de stroom die je teruglevert.

Je stroom gaat dus naar buren in de straat en die betalen b.v. 29 cent en jij krijgt door salderen nu die 29 cent.
Jij bent de werkelijke energieproducent en energieleverancier, die ook voor alle onkosten van opwekken opdraait.
Als ik het niet zou mogen salderen, betalen de buren 29 cent en ik krijg maar 8 cent en de rest gaat naar de verkeerde energieleveranciers.
Zonder ook maar een cent onkosten, krijgen de energieleveranciers het leeuwendeel.
David Smeulders komt met een alternatief plan om energieleveranciers gratis nog meer te laten verdienen en ik heb mijn zonnepanelen voor hun.
Dan schakel ik mijn zonnepanelen in de vier zomermaanden uit.
Hoe groter de leugen, hoe meer kans dat ze geloofd zal worden. Adolf Hitler Oostenrijks-Duits dictator

Nieuwsuur:"Is dat dan hetzelfde tarief als dat er nu geldt?


David Smeulders:" Nee, dat zal wat lager zijn.
Omdat natuurlijk de mensen die nu heel veel verdienen, die zullen wat moeten inleveren.
Maar dat komt dan weer ten goede van de mensen die nu...
heel veel moeten betalen omdat ze geen zonnepanelen hebben.


Alsof alleen mensen die veel verdienen nu zonnepanelen hebben, wat een onzin.
En er zijn helemaal geen mensen die heel veel moeten betalen.
Burgers zonder zonnepanelen krijgen voor het bedrag dat gesaldeerd wordt, stroom tegen dezelfde prijs als wat ze betalen voor al hun stroom.
Ze betalen voor mijn stroom het tarief van hun leverancier b.v. 29 cent en ik krijg door salderen tegen het tarief van mijn leverancier b.v. 29 cent.
Dat iemand zo verschrikkelijk DOM kan zijn, niet te geloven!
Zoals het nu is, is het gewoon eerlijk.
Burgers zonder zonnepanelen betalen evenveel voor mijn stroom dan voor stroom uit een kolencentrale of windmolens op de Noordzee.

Nieuwsuur:" Het is een soort nivellering?
Smulders:" Ja, het is een nivelleringsactie, ja.
Nivellering... energieleveranciers gaan meer verdienen aan onze zonnepanelen, van nivellering tussen burgers is geen sprake.
Burgers zonder zonnepanelen betalen evenveel voor mijn stroom dan voor stroom uit een kolencentrale of windmolens op de Noordzee.
In mijn geval gaat mijn stroom in een fractie van een seconde naar buren met een warmtepomp en die betalen ongeveer hetzelfde als ik krijg door salderen en dat is hetzelfde als ze betalen voor stroom van een kolencentrale.
Dat is nu zo en zonder salderen is dat nog zo, alleen krijgen de energiereuzen dan betaald voor stroom die burgers hebben geproduceerd en geleverd.

Nieuwsuur De politiek is nu aan zet.
Meer precies de Eerste Kamer.
Daar wordt morgenavond gedebatteerd over het wetsvoorstel om de regeling in 7 jaar af te bouwen.
De Tweede Kamer is hiermee al akkoord, tot teleurstelling van Zeno Winkels van de Woonbond.


Zeno Winkels:" Wij willen dat de energietransitie voor iedereen is en de huurders liggen wat achter in het gebruik van zonnepanelen.
Dus wij willen dat de regeling heel goed blijft en dat ze kunnen inhalen zodat iedereen in Nederland meedoet met de energietransitie.
Dat het een eerlijke transitie wordt.


Nieuwsuur:" De Woonbond is tegen afschaffing net als de Consumentenbond, Vereniging Nederlandse Gemeenten, de woningbouwcorporaties en Vereniging Eigen Huis.
Deze regeling kost huishoudens zonder zonnepanelen tot 200 euro per jaar extra.
De rijken profiteren van de armen.
Is dat eerlijk?


Winkels:"Nou, dat is natuurlijk niet eerlijk.
Maar je zit hier aan het begin van een verandering.
En daar hoort ook een stuk inhaalslag bij ten aanzien van de huurders.
En die kan gemaakt worden, maar die kan niet gemaakt worden als je de regels wegneemt en geen regelingen treft.


HOME